Turen til Kreta

Startside Startside

30. december

Regn en del af natten og hele formiddagen - her i eftermiddag kunne vi så nyde solen udendørs. Vi bød Walter på kaffe og han havde overskud af kage. Han fortalte om sine mange ture på sin cykel - Alaska til Sydamerika, Nordkap, Afrika - i 12 år har han cyklet rundt størstedelen af tiden. Ulykken (et styrt under en bjergbestigning og efterfølgende 8 måneder i koma) er blevet en velsignelse i hans liv, siger han - enestående menneske. Han kan kun med stort besvær gå nogle få meter. Og så er der nogen af jer, som siger, at vi er lidt grænseoverskridende - kun til I har mødt Walter !  

31. december

Regn til morgen. Walter er ved at flytte sit telt - nogen er åbenbart utilfredse med, at han har fået lov til at slå sit telt op under et halvtag - det viser de ved at punktere hans cykel og hans luftmadrasser. Dårlig kommunikation. Jeg var selvfølgelig ovre og hjælpe ham med teltet, og nogle lokale kommer og kører hans cykel til cykelsmeden. Vi bliver her til i morgen. Så er Walter tilbage i læ igen - fiskerne var blevet rigtigt vrede, da de hørte om de punkterede madrasser og dæk. Han har fået lappet dækket, man har talt med ejeren af læskuret, som har givet ham lov til at blive, så længe han ønsker det. Politiet kommer også og taler med ham. Så - happy ending - håber vi. Herlig laks til aftensmaden - delte med Walter.  

1. januar

En stormende og våd indgang i det nye år - det har rusket, regnet og tordnet hele natten. Det så faktisk ud til at klare fint op til morgen - men det holdt kun frem til afgang, så regnede det igen. Afsked med Walter, som forventer at blive på pladsen de næste par måneder. Der er flere, som er rigtigt flinke til at holde øje med ham og hjælpe - der var også nogen, som bragte ham mad i aftes - men da havde han lige spist vores laks, så han kunne ikke klare mere. Vi fik lidt af maden her til morgen (ris, grønt og lammekød), for der var mere end han kunne spise. Et stop ved et kloster med både kunst og gammel vindmølle - måtte desværre ikke fotografere i kirken. Vi har fundet et rigtigt hyggeligt sted - Agios Andreas - et lille samfund med restauranter (de fleste lukkede), charme og smuk udsigt. Men regn og rusk. Her bliver vi til i morgen. N35°11'03 E25°54'10" - Agios Andreas Lidt smalt at komme gennem byen til p- pladsen.

2. januar

Stadig stærkt blæsende, men tørvejr. Kursen er sat mod Agios Nikolaos - først et stop i Istro. I Agios Nikolaos holdt vi på havnekajen i et par timer. Det var meningen at vi skulle handle lidt, men det er helligdag, så selv bageren havde ikke noget brød - så det tørre brød fra sidste år fik en tur på risteren. Byen er ganske charmerende og meget turistpræget - stille på denne årstid. Lidt nord for byen fandt vi vor natlogi i Plaka. Det meste af kysten er turistkyst. N35°18'7" E25°43'35" - Plaka Vi holder på p-pladsen lige i udkanten af byen. Jeg lovede Erling en tur på restaurant - jeg havde tidligere set at den var åben - men da vi ankom, var alt lukket og slukket - så det blev hjemmemiddag. Blæsten har endelig lagt sig og solen har vi da også set lidt til, men ikke meget over 12 grader i skyggen.  

3. januar

Herlig vejr i dag, sol og varme. I LIDL, 20 kilometer før Iraklion, mødte vi et dansk par (det er åbenbart i LIDL man møder sine landsmænd her på Kreta). De bor i hytte på nærliggende campingplads, men er ikke helt tilfredse med opholdet og vender næsen hjemad i bil før tiden. De har adopteret en kat, som lige skal have papirerne i orden. Meget sympatisk par. Vi fortsatte til Iraklion i søgen efter en elektronikforretning, som kan hjælpe os med 12 volts lader til vore telefoner - vi kan ikke lade dem op. Måske bliver det til nye telefoner. Det lykkedes ikke at finde en forretning og da vi trætte endte uden for byen, tankede vi i stedet gas og diesel og bad om lov til at overnatte på tankstationen. N35°13'01 E25°02'29" - Syd for Iraklion i 200 meters højde. Har på nettet fundet en adresse, som vi så kører efter i morgen.  

4. januar

0 grader i nat, udsigt til sne på de nærliggende toppe. Vi har sovet godt selv om vi holder noget skråt og der har været nogen trafikstøj. Vi kørte efter og fandt forretningen, som jeg havde fundet på nettet - de havde telefoner, men ingen 12 volts lader - de havde heller ikke to ens telefoner. Vi blev vist videre til en anden forretning - men parkering - håbløst!! Efter mange forsøg i området opgav vi. Kursen blev sat mod Knossos. Pludselig så jeg en WIND-telefonforretning og en parkeringsplads, som næsten var lovlig. En telefon og en 12 volts lader - næste stop Vodafone, hvor jeg købte en telefon magen til. Nu kører det for os - videre ud til Knossos - frokost - prøve telefonerne og laderen. Laderen virker ikke - tilbage til WIND - ingen anden lader - ville ikke betale mig pengene tilbage, da jeg havde benyttet MasterCard - så blev jeg sur - så blev hun en lille smule medgørlig - transaktionen med MasterCard blev udført og jeg forlod forretningen med en telefon uden 12 volt lader. Hen til Vodafone - de havde en lader. Skeptisk afprøvede jeg laderen med det samme - den virkede ☺ Tilbage til Knossos, hvor der er en kæmpe parkeringsplads - her holdt en camper i forvejen. Så kunne vi slappe af. Den store parkeringsplads tyder på en del natlig aktivitet - mange brugte kondomer - vi blev rådet til at benytte parkeringen uden for indgangen til Knossos for natten.  

5. januar

Så blev Knossos Palads udsat for vort besøg - vi kunne dog kun komme rundt på en tredjedel af området på vore TravelScoot'ere - men det er ok for os. En lille eftermiddagstur til en frugt og grønt bod. Vi er kommet godt i snak med parret i den anden camper - vi skal spise sammen i aften. Niko og Speedy  

6. januar

Vi havde en hyggelig aften sammen med Bri og Bruce. De bliver på Kreta nogle måneder endnu - de har deres base i marinaen i Agios Nikolaus, hvor der forefindes fine faciliteter. Vi satte kursen mod en landsby i et vinområde - Archanes - i håb om en en åben vingård. Vingården var lukket - helligdag og vinter - til gengæld havnede vi i de smalleste gader, vi hidtil har skulle knibe os igennem - det var bogstaveligt millimeterkørsel med os begge hængende ud ad vore respektive vinduer og rykke fremad centimeter for centimeter. Vi er altså lidt for gode til at havne i de smalle gader - jeg giver selvfølgelig frk. GPS skylden for det hele og Erling nøjes med at få sved på panden. De smalleste passager havde vi ikke tid til at fotografere. Vi nåede dog ind på torvet, hvor der var parkeringsmuligheder og pustede lidt ud. Bageren var heldigvis åben, så vi kunne få frisk brød. Lidt uden for byen fandt vi en hyggelig parkering ved et serveringssted (lukket på denne årstid), her slog vi os ned og besluttede at holde fri resten af dagen - og natten med. N35°14'40 E25°10'56" - Nikos Kazantzakis Det blev til rigtig regn og rusk i løbet af eftermiddagen - jeg benyttede muligheden til at vaske bil - gratis afskylning!

7. januar

Regn hele natten - tørvejr nu til morgen - via Iraklion og vestpå langs kysten. Holdt pause ved en lille strand. Den videre tur gik op til Arkadi- klosteret, hvor vi bliver på den store p-plads til i morgen. N35,31016 E24,62835 - Arkadi-klosteret

8. januar

Regn hele natten - men en herlig morgenstund. Ned til kysten og videre til Rethymno, hvor vi holdt pause på havnen - meget udbygget siden jeg var her for omkring 35 år siden. Nogle kilometer længere vestpå har vi så slået os net for natten på et stort parkeringsområde ved fiskerihavnen i Georgioupoli. N35°21'49" E24°15'41" - Georgioupoli    

9. januar

Kursen blev sat til en glasfabrik, hvor vi har en aftale om at hente et glas til Steen og Vivi - stor tillid at betro os at bringe det til DK i god behold. "Art of Living" må siges at være en oplevelse - savner man at have glaskunst, som naboen ikke har, så er man kommet til rette sted. N35°27'03'' E24°13'30'' -  Kokkino Frokost ved stranden og videre ud på halvøen, hvor lufthavnen ligger. Her fandt vi et rart sted for resten af dagen. Vi er jo uden for sæsonen, så her er nærmest mennesketomt. Holder ved siden af en taverna - vi ankom sammen med regnen - vi bliver her og det gør regnen nok også. N35°35'35 E24°04'59" - Stavros
Arkadi, græsk  kloster på Kreta, hvis grundlæggelsesår er ukendt. Under et græsk oprør i 1866 trængte tyrkiske tropper ind i klostret og myrdede hæmningsløst blandt oprørerne. Under abbedens ledelse sprængte de knap 300 forsvarere herefter krudtmagasinet og sig selv i luften.
Han kom dog ikke i luften! Vi er blevet interviewet af Torben Brandt fra DCU
Husk Klik påbillederne!!
Counter